Dirigent

Leon Bosch 1Leon Bosch studeerde klarinet, es-klarinet en directie aan het conservatorium van Maastricht en sloot deze studies af in 1983. Hij speelde als remplacant regelmatig bij het Limburgs Symfonie Orkest. Vanaf 1980 was hij klarinettist bij het Rotterdams en het Amsterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 1989 is hij soloklarinettist van het huidige Nederlands Philharmonisch Orkest. Met dit orkest trad hij ook als solist op in werken van Rossini, Stamitz en Mozart. Bij de Nederlandse Opera vervulde hij in 2002/2003 in Mozarts ‘La Clemenza di Tito’ een solistenrol. Vanaf 1998 was hij op uitnodiging gedurende een aantal jaren werkzaam als soloklarinettist bij het WDR Sinfonie Orchester Köln o.l.v. Semyon Bychkov.

Leon Bosch speelde bij diverse kamermuziekensembles zoals het Schubert Consort, het Berlage Blazers Ensemble, het Viotta-ensemble en Musique Instrumentale Mosanne, Holland Wind Players, Ensemble Musica Rossi, Complesso musicale Cartizze en Blazers Octet ‘008‘. Hij gaf onder meer concerten met Philippe Entremont, Christian Zacharias, Julian Reynolds, Riccardo Bertazzolo, Gordan Nicolic en Herre-Jan Stegenga.

Met pianist Ian Gaukroger vormt hij al jaren een vast duo. Verder trad hij solistisch op in diverse opera-aria’s met o.a. Vesselina Kasarova, Anna Bonitatibus, Nienke Oostenrijk, Charlotte Margiono en Danielle de Niese.

In zijn inmiddels meer dan 30-jarige carrière als orkestmusicus heeft hij gewerkt met beroemde dirigenten zoals Antal Dorati, Klaus Tennstedt, Eugene Ormandy, David Zinman, Emanuel Krivine, Paavo Berglund, Dietrich Fischer-Dieskau, Szemyon Bishkov, Kurt Sanderling, Michael Tilson-Thomas, Edo de Waart, Hans Vonk, Hartmut Haenchen, Yakov Kreizberg en Marc Albrecht.

Leon Bosch geeft met regelmaat muzikaal advies en coaching en is als hoofdvakdocent klarinet verbonden aan het Conservatorium te Maastricht. Verder gaf hij masterclasses o.a. in China en Italië.

Als dirigent is Leon Bosch al sinds zijn studietijd erg actief geweest in de wereld der blaasorkesten en was gedurende een aantal jaren dirigent van o.a. orkesten in Abcoude, Zaandijk en Marken. In combinatie met deze orkesten dirigeerde hij o.a. het Volendams Opera Koor, het Rijnlands Mannenkoor en de Maastreechter Staar in diverse koorklassiekers en opera-repertoire.

Het populaire genre is hem echter ook niet vreemd; eind jaren ’90 leidde hij een eigen bigband en tijdens meerdere concerten werkte hij samen met o.a. the Gipsy Boys en pianist Jan Vayne in Gershwins ‘Rhapsody in blue’.

Diverse orkesten zoals het CREA orkest, Krashna Musica Delft en Het Orkest in Amsterdam nodigden hem regelmatig uit als dirigent voor de blazerssectie. In diezelfde functie was hij tevens een aantal malen te gast bij het UvA-orkest JP Sweelinck, het Utrechts Studenten Consert, het VUorkest en de Philharmonie Amsterdam.

Begin 2013 dirigeerde hij een aantal concerten met het Nederlands Kamer Orkest en solist Gordan Nikolic.

Momenteel is Leon Bosch chef-dirigent van Philharmonisch Orkest Mozart Amsterdam , Symfonisch Blaasorkest Heemstede en is hij daarnaast ook artistiek leider en dirigent van Ensemble COMA en het Domstad Blazers Ensemble.